Să renovezi nu e un lucru ușor.
Să renovezi pentru că altfel riști să fi închis este nu alt lucru.
Să renovezi pentru că cei pe care îi îngrijești ar putea să ajungă pe drumuri fără să mai primească ce doar TU poți să le oferi este mai mult decât un “lucru” este PRESIUNE.
Că să poți face o renovare nu este nevoie doar de bani (deși sunt mulți care gândesc că totul se învârte doar în jurul lor), de fapt este nevoie de foarte multe lucruri la care puțin se gândesc sau pe care puțini le au în vedere.
Pe de-o parte ai nevoie de oameni, pe de altă parte ai nevoie de bani (dar se obțin dacă ești înconjurat de oameni cu suflet sau minte), mai ai nevoie de voință și mai ai nevoie și de timp.
Cu alte cuvinte este un mix care conține cel puțin patru elemente.
-
Oameni
Când vorbim de oameni nu ne referim doar la cei care sunt dispuși să ajute și să transforme acel loc în ceva mai bun. Ne referim la acei oameni care vin alături de tine și care te susțin și care te ajută. Ne referim la cei care își dau seama care sunt nevoile tale și asta însemană că le pasă.
De multe ori te gândești că e vorba de ciment, bidinea, găleată sau orice altceva care ține de zidărie și care poate ajuta la transformarea acelui loc DAR de fapt și de drept este vorba de un OM care este dispus să folosească toate cele pentru a produce transformarea mult dorită. Lângă acest OM vine acel OM care este dispus să-ți ofere suportul financiar pentru a susține alți oameni.
Cred că din toate experiențele de până acum cel mai ușor a fost să găsești oameni care să te ajute cu munca brută/fizică.
-
Banii
Banii reprezintă pentru cei mai mulți (ca să nu spunem pentru toți) una dintre cele mari mari probleme. Se pot face lucruri și fără bani sau cu bani puțini, dar atunci când vine vorba de copii cu nevoi speciale nu este loc de “joacă”. Pentru mulți fie că e o problemă reală fie că este o problemă închipuită reprezintă acel “ingredient’ fără de care nu există un rezultat final.
Din experiența noastră de până acum am observat că mulți nu știu de existența acestor copii sau preferă să “îi lase pe alți să se ocupe de ei, să fie problema lor!”.
Din experiența noastră sunt mulți care nu știu, nu vor ști, nu îi interesează și nici nu îi va interesa vreodată ce se întâmplă cu acești copii.
Toți ceilalți știu că e vorba de iubire, dedicare, abnegație, aplecare, talent, răbdare, sacrificiu și bani.
Ați observat că se folosește foarte des expresia “bănuți”? Se folosește pentru că există o temere că atunci când ai nevoie de bani și te folosești de argumente și documente tonul fiind serios, lasă impresia că suma de bani necesară este mare. De cele mai multe ori chiar așa este, dar asta doar pentru că nevoia este mare și situația este specială.
Soluția este “bănuți” în speranța că acest diminutiv va lăsa impresia unei presiuni financiare mai mici. NU știu daca este adevărat, ce știm este că presiunea finaciară este mare pentru îngrijirea și renovarea centrului fie că folosim diminutive fie termenul nealterat.
-
Voință și Timp
Le-am adus împreună special pentru a face loc unui element care le leagă pe toate cele de până acum.
Voința este despre acei oameni care continuă neobosiți să caute să rezolve situațiile și problemele apărute, caută surse de venit, modalități de comunicare și reglează relația cu autoritățile.
Nu este subiect ca acești oameni să aibă voiță, au nevoie și de timp pentru a putea căuta și a găsi tot ce este necesar pentru ca acești copi sau orice copil în nevoie să poată avea ce îi este necesar.
-
Noroc și Oportunități
Când ai voință, timp și oamenii potriviți acești sigur vor găsi sau vor “produce” oportunități. Norocul estedoar un bonus.
Revenim un pic la BANI sau cum arată rezultatul mixului celor 4 elemente.
Oamenii care însemană CID au avut puțin noroc s-au folosit de voiță și au găsit o oportunitate pentru ca proiectul de renovare a Centrului SF. Margareta din București să devină o realitate.
Pentru asta este nevoie de “bănuți” și folosim diminutivul deși nu este o sumă mică, ci este vorba de vreo 45000 €.
Ne-am adresat unor OAMENI și aceștia au înțeles că motivul este simplu – centrul trebuie să întrunească toate acele reguli și norme impuse de autorități pentru 2021, iar copiii să rămână în continuare în centru, pentru că alterntivă în afara centrului nu au.
Cu alte cuvinte suntem norocoși că am avut ocazia de a participa prin intermediul Proiectului ”Căsuţa cu vise împlinite” https://www.cid.org.ro/proiecte-in-derulare la Campania “Casele bune schimbă vieţi” organizat de cei de la BricoDepot în urma căruia am reușit să câștigăm o finanțare cu ajutorul căreia ne putem apuca de treabă – https://www.bricodepot.ro/fundatie/finantare/ .
“Buna ziua,
Asa cum va anuntam si la telefon, suntem bucurosi ca faceti parte din randul celor 10 asociatii care vor primi finantare, din partea Fundatiei BricoDepot.
In plus, datorita calitatii aplicatiilor si impactului mare al propunerilor de proiecte pe care le-am primit in cadrul campaniei de finantare “Casele bune schimba vieti”, am decis sa suplimentam finantarile cu sponsorizari in produse din magazinele Brico Depot, in valoare de pana la 3.000 de lei/ proiect. “
Nu va fi de ajuns, dar e un început care trebuia făcut și de care ne era foarte teamă.
Precum cei de la BricoDepot suntem convinşi că mai există şi alţi oameni de bine dornici să ne susţină..
Mereu începuturile sunt dificile și dacă nu începi ceva cu cineva în care ai încredere și pe care te poți baza e foarte posibil ca totul după aceea să fie un eșec total, noi am avut puțin noroc.
Mulțumim celor de la Fundația BricoDepot și celor asemeni lor!